euproin-logo

Conferința Jean Monnet “Dezvoltarea proprietății intelectuale în UE și Moldova: provocări și perspective”, 12 Martie 2021

Eveniment

12.03.2021

Platforma ZOOM

Activități

Vineri, 12 martie 2021, a fost organizată conferința Jean Monnet “Dezvoltarea proprietății intelectuale în UE și Moldova: provocări și perspective”. Acest eveniment reprezintă o activitate organizată în cadrul proiectului  Jean Monnet Support to Associations in European Integration and Intellectual Property Protection Studies / EUPROIN, proiect implementat de către Asociația de Cultură Juridică Henri Capitant Moldova cu suportul programului Erasmus + al Uniunii Europene.

Scopul Conferinței a fost de a consolida înțelegerea și conștientizarea cercetătorilor din Moldova cu privire la dezvoltarea proprietății intelectuale; a informa și sensibiliza reprezentanții ONG-urilor, dar și funcționarii publici din Moldova cu privire la importanța dezvoltării PI pentru integrarea și creșterea economică a Moldovei; a analiza realizările și problemele dezvoltării PI în UE și Moldova; a crește vizibilitatea cercetării Republicii Moldova cu privire la problemele de legate de protecția PI, etc

PROGRAMUL conferinței poate fi consultat AICI

Evenimentul a fost deschis cu un mesaj de salut de Dna Rodica Crudu, dr., conf.univ. director Programe si Proiecte în cadrul AO Henri Capitant Moldova, care este coordinator al acestui proiect. Cu mesaje de salut au mai participat:

  • Dorin Cimil, președintele AO Henri Capitant Moldova;
  • Natalia Mogol, director general adjunct, Agenția de Stat a Proprietății Intelectuale (AGEPI);
  • Alexandre Chavanne, Alianța Franceză din Moldova.

Sesiunea plenară a conferinței a fost deschisă de către GIL ROBLES Jose Mª, Președintele de Onoare a Mișcării Europene Internaționale, Președinteșe de Onoare a Institutului Universității  EuroMediterraniene, al 19-lea președinte al Parlamentului European (1997-1999).

Sesiunea plenară a fost distribuita LIVE pe canalul de Youtube al Proiectului EUPROIN. Înregistrarea video a sesiunii plenare poate fi vizualizată AICI

Pentru sesiunea plenară au fst selectate 3 prezentări care au descris cele 3 panele paralele ce au urmat dupa amiaza, avand invitați ca speakeri:

HEINEMANN Andreas, Profesor la Facultatea de Drept, Universitatea din Zurich, Elveția;  membru al Comitetului Concurenței al Elveției. Dlui a livrat prezentarea cu titlul “Strategii de brevetare și Dreptul Concurenței”. Discuțiile la subiectul interferenței dintre proprietatea intelectuală și concurență au continuat în panelul 1 “Concurența, Proprietatea Intelectuală și creșterea economică”, moderat de Dr. Rodica Crudu

Înregistrarea video a discuțiilor din panelul 1 poate fi vizualizată AICI 

PAVIS Mathilde, Dr., lector la Exeter Law School, University of Exeter, Marea Britanie, care a prezentat tema: “Impactul inteligenței artificiale în protecția drepturilor de autor”. Discuțiile la acest subiect au continuat în panelul 2 ”Proprietatea Intelectuală în suportul industriilor creative”, care a fost moderat de către Dr. Natalia Mogol.

Înregistrarea video a discuțiilor din panelul 2 poate fi vizualizată AICI 

PENIN Julien, Profesor, Universitatea din Strasbourg, Franța care a vorbit despre “Proprietatea Intelectuală: un obstacol sau accelerator a inovației”. Discuțiile la acest subiect au continuat în panelul nr.3 întitulat “Integrarea Europeană și Protecția Proprietății Intelectuale, acest panel fiind moderat de Dr. Hab. Olesea Plotnic și Dr. Dorin Cimil.

Înregistrarea video a discuțiilor din panelul 3 poate fi vizualizată AICI

În cadrul conferinței și-au prezentat rezultatele, cercetători din astfel de state precum: Franța, Marea Britanie, Elveția, Bulgaria, Romania, Republica Cehă, Polonia, Ukraina, Republica Moldova.

Tematica conferinței și temele abordate în cadrul evenimentului au prezentat mare interes, înregistrând peste 90 de participanți.

Mulțumiri alese aducem partenerilor proiectului EUPROIN:

  • Agenția de Stat a Proprietății Intelectuale (AGEPI), care a asigurat speakeri în panelele conferinței
  • Ambasada Franței din Moldova și Alianța Franceză din Moldova pentru co-finanțarea AO Henri Capitant în implementarea proiectului.

Mulțmim tutror pentru contribuție la succesul conferinței și participare active la dezbateri!

Cateva capturi de ecran din timpul conferinței pot fi accesate AICI