euproin-logo

Training pentru tineri în domeniul proprietății intelectuale (Cahul)

Eveniment

Anii 2019-2020

În data de 16 Octombrie 2020, începand cu ora 9.30, Asociația de Cultură Juridica Henri Capitant Moldova a organizat seminarul „Uniunea Europeană și Protecția Proprietății Intelectuale” pentru tinerii de la Cahul.
Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului Jean Monnet Support to Associations in European Integration and Intellectual Property Protection Studies / EUPROIN, nr. ref. 611344-EPP-1-2019-1-MD-EPPJMO-SUPPA, implementat cu suportul programului Erasmus+ al Uniunii Europene.
Evenimentul a fost deschis de noul rector al Universitatii de Stat „B.P.Hașdeu” din Cahul, Dl. dr. hab., prof.univ. Sergiu Cornea, care a fost și gazda acestui eveniment.
În cadrul seminarului, Dr. Rodica Crudu, coordonator al proiectului EUPROIN si Dr. Hab. Olesea Plotnic, membru al proiectului, au avordat astfel de subiecte precum: integrare europeană, Uniune Europeană: de la creare pana în prezent, instituțiile UE; relațiile dintre UE și Republica Moldova, prevederile Acordului de Asociere cu privire la proprietatea intelectuală; reglementarile UE în domeniul protecției drepturilor de proprietate intelectuală, precum și rolul UE în protecția drepturilor de protecție intelectuală în Republica Moldova.

Informația prezentată în cadrul acestui seminar a permis atingerea obiectivelor stabilite, și anume:
1) Creșterea nivelului de informare al tinerilor Republicii Moldova cu privire la integrarea europeană, politica UE în domeniul protecției proprietății intelectuale, scopurile protecției drepturilor de protecție intelectuală (DPI) și la conștientizarea acestora de necesitatea combaterii concurenței neloiale și a produselor contrafăcute;
2) Creșterea capacității tinerilor de a face o alegere corectă și de a ridica cunoștințele lor în domeniul DPI
3) Inspirarea tinerilor să fie inovatori și să genereze idei cu privire la planurile de afaceri protejate prin DPI
4) Crearea unei platforme de discuții și schimb de opinii cu privire la principalele provocări a integrării europene și identificarea căilor de promovare a europenizării R. Moldova, etc.

Seminarul a fost fost organizat în mediul online, pe platforma Zoom, si a implicat peste 40 de tineri, în special studenti de la facultatea de drept si administrare publica sau masteranzi de la Universitatea de Stat „B.P.Hașdeu” din Cahul, dar și reprezentanți ai publicului larg din regiunea de Sud a Moldovei.

– Poze si capture de ecran de la eveniment pot fi vizualizate aici – https://photos.app.goo.gl/e7KcKhsy6gamM1n29
– Înregistrarea trainingului poate fi vizualizata aici – https://www.youtube.com/watch?v=M1FPHIcReK0